Sint-Amanduskoor – Oostakker

Het Sint-Amanduskoor werd in 1962 als mannenkoor opgericht door Ivan Leire. Maar amper één jaar later viel de beslissing al om het uit te breiden tot een gemengd koor. De oorspronkelijke functie, het verzorgen van kerkdiensten, werd tot de hoogdagen teruggebracht.

André Acke nam de leiding over en maakte het koor vertrouwd met een ruim repertoire. Hoogtepunt uit die periode was de Belgische primeur van J.J. Ryba’s “Tsjechische Herdersmis”. In 1984 leidde Siegfried Bracke het koor ad interim.

Van 1985 af stond het onder de leiding van Guido De Bruyker. Hij kon het koor, ondertussen uitgegroeid tot een groep van 50 zangers, door menig Provinciaal koortoernooi leiden, waarbij de doelstelling, het behouden van de klassering in 1ste divisie, steevast behaald werd. Het koor zong werken als het Gloria van Vivaldi, het Requiem van Fauré, “Christ lag in Todesbanden” van Bach, maar bij gelegenheid ook lichtere liederen, musical en kleinkunst. In 2003 hebben we het veertigjarig bestaan gevierd door een Zomerconcert te organiseren met klassieke muziek van Bach – Haydn – Mozart en Verheyen.

Zoals menig koor, door omstandigheden afgeslankt tot een 32-tal zangers, kwamen we na het Provinciaal koortoernooi van 7 mei 2004 onder de leiding van Christof Goedvriend. Hij zag de muziek “Door de bril van Schubert”, een concert die we zowel in Oostakker als in Galmaarden mochten brengen en dit tot groot genoegen van onze toeschouwers.

Van september 2006 af, heeft onze huidige dirigent Steve De Veirman de taak op zich genomen om de koortraditie in Oostakker verder te zetten. Door het samengaan met het koor VoKaaLo uit Lochristi houden we de zanggroep jong en dynamisch.